fredag 3. februar 2012

Uke 1: Et sammendrag av hverdagen

Vi kom oss trygt frem til the Elephant Valley project på søndag ettermiddag, fraktet i en gammel jeep full av mennesker.

Her er det frodig, og visstnok mye kjøligere enn i Siem Reap. Jeg er så glad vi kom hit først, så vi kan venne oss til varmen (underkant av 30*C).

Bungalowen vår er kjempefin, stor, og har en platting med helt fantastisk utsikt. Vi deler den med et ukjent antall edderkopper av ymse størrelse som får undertegnede til å løpe i ekstremfart, særlig etter at de som jobber her sa at man kan bli veldig syk av bitt. Vi har eget bad med dusj, riktignok uten varmt vann. Noe av vannet blir solvarmet i rørene, men det holder som regel bare til innsåpingen. Toalettet er overraskende nok av god vestlig standard.

En generator gir oss strøm tre timer om kvelden (en time mer enn vi trodde) og da rekker vi å gjøre det vi trenger, som egenlig ikke er så mye. Vi legger oss i nitiden, og da er det bekmørkt og fullt av lyder rundt hele bungaloven fra insekter, fulger, aper og andre dyr som bor her.

Både Fredrik og jeg har blitt skikkelig dårlige denne uka, heldigvis på separate dager. Det må ha vært ganske underholdende for edderkoppene på rommet vårt å se gjentatte løp mot badet, med hodelykt og en flaske vann. Nå er vi heldigvis bedre igjen begge to, og klar for en ny uke :)

Stedet styres av en engelskmann og en australier som brenner for det de driver med, kan mye og er interesserte i de frivillige. De andre frivillige denne uken har vært mennesker fra hele Europa, samt Australia og USA.

Vi har snakket mest med en fra Finland og en fra England, som begge har vært her hele uken sammen med oss. Damen fra England har vært her i en måned og bare elsker elefanter. Hun jobber som tegner og får inspirasjon fra elefantene til nye mønstre. Den finske damen er en skuespiller,  og hun er døv. I begynnelsen snakket vi ikke tegn, men så kom det frem at hun hadde vært på Ål folkehøyskole i to år, og kunne flytende norsk på tegnspråk, så nå har jeg snakket mer tegn enn jeg har på lenge.

Omgivelsene er utrolig vakre og eies av lokalbefolkningen, og leies av dem. De får betalt i ris hver måned.  Denne uka har det vært lite jobbing og mye begynnende bekjentskap med elefantene. Vi har lært mye om både de ulike elefantene og prosjektet nå. Prosjektet drives ved hjelp av frivillige, og donasjonene som stedet får. Hovedfokuset i prosjektet er å øke bevissthet og kunnskap rundt elefanter, og hvordan de har det best.


Prosjektet inngår avtaler med familier som eier elefanter, og som av ulike grunner ikke klarer å ta hånd om dem. Det er to alternativer for slike avtaler: Det ene går ut på at stedet kjøper elefanten, noe som oftest skjer hvis elefanten mishandles grovt. Alternativ to går ut på å betale familien som eier elefanten leie. Da får elefantene være her, og familiene taper ikke så mye inntekt. Da kan familiene også, når de ønsker, få elefanten tilbake. Dette gjør de typisk hvis noen gifter seg, fordi det da er viktig at elefantånden er tilstede og velsigner bryllupet. Hvis familiene vil, kan de også sende med en som passer på elefanten; en 'Mahut'. Da får de ekstra betalt for dette. De fleste familiene velger dette, men andre ikke, og da går jobben til en i lokalbefolkningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar