søndag 5. februar 2012

En Pnong landsby ønsker en elefant velkommen

Fredag var dags for storslagen sermoni. Prosjektet fikk i forrige uke en ny elefant inn; "Ruby". Og etter Pnong-folkets skikker skal dette ikke gå upåaktet hen.

Pnong-folket følger en animistisk tro, og trenger å blidgjøre ånder fra tid til annen. Nå var det altså dags for å gjøre elefant-ånden til lags. Som oftest innebærer dette at et eller flere dyr må bøte med livet. I dette tilfellet måtte en gris og en høne gi sitt liv for den nyankommenes ve og vel.

Det hele begynte med å binde opp grisen, for så å slå den i hodet med den en planke. Dette for å bygge opp adrenalinet i grisen. Selv synes jeg den så ganske stresset ut fra før. Så var det frem med kniven for å kutte strupen. Alt blodet ble samlet opp for å senere brukes i sermonien. Deretter ble grisen svidd på et bål, skrapet ren, vasket og kuttet opp i små biter. Dette kjøttet ble pent fordelt på landsbyens innbyggere, slik mener Pnong-folket at grisen lever videre hos dem.

Så var det klart for de seks hedersgjestene. En etter en dukket de majestetiske dyrene opp på landeveien. Når alle var kommet vel frem foret vi dem med en mengde bananer vi hadde med. Etter måltidet ble de stilt opp for selve sermonien. Her kastet landsbyens eldste seg over de snablede etter tur. "Ruby" fikk i tillegg pannen smørt inn med griseblod.

Til slutt fikk alle de fremmøtte et plastglass med risvin, som smakte litt som dårlig sherry. Alt i alt en veldig spennende opplevelse!

(P.S. video av sermonien kommer på YouTube senere. Båndbredden her i Sen Monorom er ikke helt topp)

2 kommentarer:

 1. For en spennende og vulgær opplevelse!
  Grensene blir tøyd i nye omgivelser...

  Dere vet det finnes risvin og risvin.
  Ikke gi opp enda ;)

  Grugleder meg til å se YouTubeklipp.
  Klæmklæm

  SvarSlett
 2. Så gøy å følge med på hva dere gjør...det er litt av en opplevelse (bortsett fra edderkoppene,- de kan jeg styre meg for).

  SvarSlett